Bibliotheek: Leren, inspiratie en verwondering

Volgend jaar – als alles goed gaat – mag ik vader worden. De dagen van uitslapen zijn dan voorbij en wat rest zijn poepluiers, kinderliedjes, flessen melk en potjes groente pap. En nog meer grijze haren om zorgen en slaapgebrek. Maar bovenal hoop ik op vele uren voorlezen uit de mooiste kinderboeken. Het gaat beginnen met knisperboekjes en boekstart van de bibliotheek. Was het maar zover want ik kan niet wachten.

Ondertussen maak ik mij ook zorgen over de samenleving waarin mijn kind terecht gaat komen. Het samenleven gaat niet meer zo lekker zoals wat ik mij herinner uit mijn jeugd. Misschien was mijn roze bril te roze. De ik-samenleving viert hoogtijd dagen en de tolerantie naar mensen die er anders uitzien is nog nooit zo belabberd geweest. De Europese unie is zo goed als dood en creativiteit sterft met de minuut uit omdat het niet langer in onze levenswijze zou passen.

Toch is er niet alleen maar pessimisme van mijn kant. Een klein gek oranje dingetje flikkert aan de horizon. Het logo van de openbare bibliotheek glinstert als nooit te voren. Er is weer goede hoop voor de bibliotheek. Langzaam kruipen ook laatste grijze bibliothecarissen onder hun steen vandaan en begrijpen – nu ze in het volle licht staan – dat de wereld ingrijpend aan het veranderen is. Ze verkondigen op twitter zelfs dat het bij bibliotheken allang niet meer om boeken alleen zou draaien, maar dat is natuurlijk oud nieuws.

Ook de politiek ziet dat de samenleving niet zonder de openbare bibliotheek kan. Want de mensheid gaat er niet komen met Google, het hopeloos verouderde onderwijssysteem in ons land en of die zelfde politiek die de digitale kloof nog steeds niet gedicht heeft.

Ik ben trots dat ik ben opgeleid tot bibliotheekmedewerker. Trots dat ik in de sector heb mogen werken en heel veel mensen blij heb mogen maken met de producten van de bibliotheek. Daarbij ben ik blij dat – als het een beetje meezit – ook mijn kind gebruik kan maken van de openbare bibliotheek om zich te laten verwonderen, inspireren en of bijspijkeren. Net zoals zijn of haar vader zich vroeger heeft laten verwonderen, inspireren en of bijspijkeren door de bibliotheek en ook ooit heeft mogen inspireren, laten verwonderen en of mensen helpen in dienst van die bibliotheek.

Scroll UpScroll Up