De Corona-crisis is een kans tot verandering

De afgelopen weken was ik – online – aanwezig bij diverse seminars en conferences. Met thema’s – en dat zal u niet verbazen – over transformatie van ondernemingen, samenleving en of jezelf tijdens of na de huidige crisis.

De corona-crisis is geen crisis maar een circus aan kansen

Voor veel sprekers – op die seminars en conferences – is deze vreemde tijd – waar we in leven – een kans om af te komen van de wereld voor de Corona-crisis. Heilige huisje zijn niet langer heilig en de wereld zit als het ware nu echt – als we daar al niet inzaten – in een transitiefase. De oude wereld verging toen de telefoon smart werd en zal tot volwassendom komen als de nieuwe technieken de gewoonste zaak van de wereld zijn. We zullen moeten wachten op het moment dat niemand meer op- of omkijkt bij een gerobotiseerde werkvloer, samenleving en of huishouden.

En wat te doen met het beton

Tot die tijd is het pionieren. Zoeken naar nieuwe manieren om in te kunnen spelen op nieuwe tijden. Wendbaarheid zal voor bedrijven meer dan ooit het toverwoord zijn. Hiërarchieën gedoemd te mislukken daar waar netwerken en biotopen haar intreden doen. Meer dan eens zal thuiswerken een recht zijn boven een luxe. De al oude kantoren moeten worden omgevormd tot broedplaatsen vol creatievelingen. Zij zien immers bepaalde zaken vanuit een ander voetlicht. Daarbij worden kantoren ook ontmoetingsplaatsen waar je als collega’s samenkomt om het diepe in te springen. Of om teams te smeden die bepaalde projecten samen tot een goed eind kunnen brengen.

Teams worden in de nabije toekomst meer en meer door algoritmes samengesteld. Groepen mensen met verschillende achtergronden worden door middel van dit soort systemen aan elkaar gekoppeld en succesvol gemaakt. Ook de opbouw van een team zal gaan verschillen. Het zou zomaar mogelijk zijn dat je aan een project gaat werken met een persoon waar jij nog nooit van hebt gehoord.

Steek je neus in allerlei zaken

Zonder nieuwsgierigheid ben je in de nabije toekomst ook nergens meer. Het zal de belangrijkste competentie worden van de komende jaren. Nieuwsgierige mensen kijken verder dan hun neus lang is en zien oplossingen op plekken waar wellicht geen ander mens heeft gekeken. Nieuwsgierige mensen zijn de werknemers die de robotisering gaan overleven en met de nieuwste technieken gaan samenwerken.

De Corona-crisis is geen crisis maar een circus aan kansen. En als we deze kansen nu niet gaan pakken dan zijn we te laat. Mensen zullen echter op elk terrein meer samen moeten gaan werken. Het tijdperk van eilandjes – en kost wat kost de macht willen houden – is voorbij. Netwerken hebben de toekomst. Gedeeld leiderschap niet langer een utopie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll UpScroll Up