Gelezen in Augustus

Sinds mijn verhuizing naar het prachtige – maar vooral stille – dorp Heeze lees ik weer heel veel. Dat doet die stilte met mij. Elke maand belicht ik de boeken die de revue zijn gepasseerd en zijn blijven hangen. Het is een lijst in opbouw.  

Managers the day after tomorrow
Actueler dan ooit. Rik Vera schreef in 2018 een boek over veranderend management. En de veranderingen in de wereld rond 2030, maar wat hij nooit kon bevroeden is dat dit alles nu al de waarheid begint te worden.

Houd afstand, raak me aan
Een van de betogen om van de Coronacrisis een circus van kansen te maken. Klinisch psycholoog Verhaeghe trekt je een wereldbeeld in die niet negatief of positief is maar waar je veel van kan leren. Het is tijd om echt te veranderen. Er staan revoluties voor de deur waar we iets mee moeten. De corona-crisis heeft e.a. opgeschud maar nu moeten we doorpakken. De mens moet veranderen, we zullen de wereld moeten redden van de mens. Verhaeghe verpakt het anders.

Zonder de top te bereiken
Ik ben gek op boeken over doorzettingsvermogen. Mijn verhaal – en dat van miljarden anderen – sluit daar bij aan (ik vertel het ooit nog eens). Als je – echter – de top zou willen bereiken maar je komt er nooit dan zou dit een bittere nasmaak op kunnen leveren, toch laat deze roman de bittere smaak achterwegen.

De nieuwe keizer
Ik ben van mening dat je alles over de wereldpolitiek bij moet houden. Over kopstukken moet je gelezen hebben om ze een plaats te kunnen geven op het schaakbord. XI JInping is nu misschien al de machtigste man op deze aardkloot. Maar veel weten we niet van de man. Dat het een technocraat is mag duidelijk zijn als je ziet hoe China zich aan het ontwikkelen is. Maar is XI moderner dan zijn voorgangers of hebben we het hier over een wolf in schaapkleding? Oordeel zelf!

Het kind en de rekening
Vader met een zoon van 1,5 jaar begint zich te verdiepen in het onderwijs. Daarvoor lees ik alles wat los en vast zit over dit onderwerp. Mijn mening is dat het Nederlands onderwijs nog steeds aan het verslechteren is door te grote bemoeienis uit Den Haag. Bureaucraten die leraren in het veld de les lezen is voor mij een stap te ver. Evenals scholen die elkaar beconcurreren. Ik ben het met het pamflet van Sophie Zeilstra eens, u ook?

Lees ook: Gelezen uitgelicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll UpScroll Up