Gelezen uitgelicht

Er zijn twee boeken die ik extra uit zou willen lichten in de maand augustus.

Het eerste boek is van Michel Linthorst “Over een hondje dat tegen de broek van de burgermeester plaste”. Dit voorlees- en prentenboek is tot stand gekomen via een crowdfunding project. En ik heb voor een heel klein deel van de funding gezorgd.

Honden

Het zal mijn – nog in stand zijnde – bibliothecarishart zijn die zo nu en dan een boek zou willen promoten, financieren en of zelfs uitgeven (al laat ik dat laatste graag over aan mijn neef Jeroen Hoogerwerf).

Veel mensen in mijn omgeving weten dat ik het niet zo op honden heb. Misschien moet ik wel spreken over enige angst voor deze vierpotige toestandjes die soms vertederend maar vaak ook gewoon doodeng zijn. Als vader van een zoon van 1,5 jaar zal het de kunst zijn die hondenangst niet over te brengen.

Het boek gaat echter niet over angst voor honden. Het gaat over het plassen van een hondje en een iets wat verstrooide professor – het baasje – die nog niet alles van een hondje snapt. Zie hier de parallel met de vader en het kleine zoontje.
De leuke tekst van Michel Linthorst en de mooie tekeningen van Angela Damen maken dit boek momenteel al tot een mooi voorlees- en kijkboek voor vader en zoon.

Superschool

Het tweede boek is toch wel echt een heel ander verhaal. Het gaat om het boek “Superschool” van Eric van ’t Zelfde. De schrijver van het boek ken ik alleen van het programma Dreamschool van de NTR. Hierin neemt hij – samen met Lucia Rijker – een groep schoolverlaters onder de arm die door middel van bekende gastdocenten weer op het juiste spoor worden gezet. En blijkbaar heb ik Eric van ’t Zelfde ooit bij verschillende talkshows voorbij zien komen maar dat herinnerde ik mij pas toen ik dat in zijn boek las.

Vader weet weinig

Sinds ik vader ben geworden – van een heerlijk mannetje – maak ik mij steeds drukker over het onderwijs dat hij in de toekomst zal gaan volgen. Over een aantal jaar stapt hij over de drempel van de basisschool en dan beginnen zijn jaren van educatie. Maar wat weet ik eigenlijk van die mensen die dat mogelijk moeten maken? Wat weet ik van de directies die keuzes moeten maken?.  Vaak gaat het om gedreven mensen met een groot hart voor het onderwijs, soms ook over totaal uitgebluste types die het niet meer aankunnen. Murf geslagen door veranderingen vanuit landelijke, provinciale of gemeentelijke politiek of veel persoonlijk leed.

Lezen

Ik lees inmiddels veel over het onderwijs. Over wat er goed aan is of slecht. Ik ben van de generatie die de overgang meemaakte van de lagere school – met klassen – naar de basisschool met groepen.
Het is goed dat ik het boek van Eric van ’t Zelfde heb gelezen. Achter de leraren en directeuren zitten mensen van vlees en bloed die naast hun werk ook nog een eigen leven hebben. Die de sores – en die is er – met zich mee zeulen naar huis. Mensen die vele uren maken om andere kinderen op het goede pad te houden en daardoor soms de eigen kinderen een klein beetje verwaarlozen. Meer dan ooit denk ik dat het onderwijs een roeping moet zijn. Dat het niet gaat over les geven alleen. Het is geen baan op automatische piloot, het is een drama en comedy spektakel in een.

Dank

In “Superschool” volgen we de loopbaan van Van ’t Zelfde. En we ontkomen in het boek niet aan zijn privéleven. Zijn privéleven hebben we ook nodig om het een en ander te begrijpen. Het geeft mij de geruststelling dat mensen in het onderwijs ook mensen zijn. En dat mijn vurige hoop is dat mijn zoon ook die onderwijsmensen treft die met hart en vuur er voorgaan ondanks de beslissingen van figuren boven hen. Soms ben je dankbaar dat een boek geschreven is en dat je het mag lezen, dit is zo’n boek!!

Lees ook: Gelezen in augustus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll UpScroll Up