Hoe kijkt Mari de Bijl terug op zijn 40-jarige carrière als boswachter?

Op een hele mooie zaterdag in november bezocht ik Mari de Bijl in zijn kantoortje te Heeze. Een mooiere afsluiter van mijn eerst podcastseizoen kon ik niet bedenken. Sinds ik in Heeze woon kom ik geregeld in de Herbertusbossen in de nabijheid van Kasteel Heeze, dat kasteel dus van die familie die eerst in Kasteel Geldrop woonde.

Het gesprek met Mari is eigenlijk tweedelig. In het eerste deel spreek ik Mari in zijn kantoortje aan de grens van de Herbertusbossen. In het tweede deel wandelen we door diezelfde bossen. De vraag is of mijn romantische beeld van een boswachter klopt of moet ik deze bijstellen. En als dat beeld niet klopt wat doet die boswachter dan wel.

Bosbeheer is een verhaal van vele factoren en wie denkt dat dit een verhaal is over alleen bomen heeft het mis. Het is het verhaal van biodiversiteit, waterbeheer en de mens. En hoe is het met die natuur? Mari vertelt echt wel zaken die tot denken aanzet. Zoals de jonge aanplant die het niet redden omdat er echt te weinig regen valt of water aanwezig is. Lang leven het veranderende klimaat.

We komen ook te spreken over het nut van dieren. Maar wat is het nut van mens op de natuur. We zijn eerder slecht voor de natuur dan goed.

Naast dat Mari de Bijl boswachter is schrijft hij teksten voor liedjes die hij zelf ook zingt. In deze afleveringen kun je luisteren naar twee van die liedjes namelijk “de potloodventer” en “d’n boom”. Wil je meer liedjes horen kijk dan op de website van Trio Mari de Bijl.Scroll UpScroll Up