Waarom Eugène Franken zich zo betrokken voelt bij Kasteel Geldrop

Joost Heessels in gesprek met Eugène Franken, Architect, secretaris Stichting Kasteel Geldrop en vicevoorzitter van EHVXL.

Op een regenachtige herfstdag toog ik naar Geldrop. Ik had een afspraak op een heus kasteel. Een kasteel waarvan ik – tot voorkort – het bestaan niet afwist. De architect met wie ik zou spreken des ter meer.

Kasteel Geldrop

In de kamer waar een barones is overleden sprak ik met Eugène Franken over het vak van architect. Maar bovenal over Kasteel Geldrop en over het centrum van Eindhoven de woonplaats van Eugène Franken.

https://kasteelgeldrop.nl/

Ook kwamen we te spreken over Kasteeldorp Geldrop. Wat voor een plaats zou je willen zijn? Hoe kan je de kern van Geldrop verfraaien. Ook hebben we het over de kerk die vroeger aan de rand van landgoed Geldrop lag. Inmiddels is de kerk ontsiert door een lelijke winkelplint en een lelijk bibliotheekgebouw. Deze kerk is overigens ontworpen door Carl Weber. Een Duitse architect die vooral in Nederland actief was.
Volgens Franken staat Geldrop vol met middelmatige architectuur. Terwijl dorpen en steden zitten te springen om hoogwaardig architectuur dat bijzonder is voor een dorp en nergens anders te vinden is.

H. Brigida Kerk te Geldrop

Alle facetten van het kasteel komen aanbod namelijk de geschiedenis, het beheer, de toekomst en natuurlijk ook het wel en wee rond deze coronatijd. Zo zijn er problemen met het restaurant. En dan is er nog de kinderboerderij die verliesgevend is.

Naast het kasteel komen we ook veelvuldig te spreken over het centrum van Eindhoven. In het centrum van Eindhoven wonen steeds minder mensen en men zou graag weer meer mensen die binnenstad intrekken.

De vraag is natuurlijk ook wat voor een architect Eugène Franken is. Kijk voor al zijn werk op zijn website.

Lees voor meer informatie over die plannen op de website van EHVXL.

Lees de blogs van Eugène Franken:

Water in de stad

Kansen voor Geldrop als Kasteeldorp

Scroll UpScroll Up