Voor u gelezen … november

Sinds mijn verhuizing naar het prachtige – maar vooral stille – dorp Heeze lees ik weer heel veel. Dat doet die stilte met mij. Elke maand belicht ik de boeken die de revue zijn gepasseerd en zijn blijven hangen. Deze maand een prentenboek van mijn neef, en twee boeken geschreven door Vlaamse auteurs.

Mijn zusje en ik

Dit boek is mij dierbaar. Het is een prentenboek over het verliezen van een dierbare. In het geval van de auteur – mijn neef Jeroen Hoogerwerf – zijn zus. Een verhaal dat ik als neef mee heb gemaakt (zij het van een afstand).
Ik laat Jeroen zelf het verhaal achter dit boek vertellen. En ook de tekenaar van het boek Petra Heezen komt aan het woord.

Trots ben ik ook op het feit dat mijn opa en oma – waar ik de naam van draag – zijn vereeuwigd in dit boek.

Auteur: Jeroen Hoogerwerf | Illustrator: Petra Heezen | ISBN 9789491740848 | Hardcover, 24 pagina’s | Uitgever: Levendiguitgever

Urk

Ik ben zelf nooit op of in of bij Urk geweest. Al had ik heel lang geleden wel eens een date met een meisje uit Urk maar die woonde daar al een tijd niet meer. De vraag is ook wat ik – als Katholieke Brabantse man met Urk moet? Niet veel is dan ook mijn antwoord. En toch werd ik door alle berichten in de media getrokken naar dit boek van schrijver Matthias M.R. Declercq.
De Vlaamse journalist dook op in allerlei programma’s om zijn boek aan de Nederlander te slijten. Urk is uniek. Een ingepolderd eiland met de mentaliteit van een eiland.

In het boek kom je vaak de dood tegen. En dat kan ook bijna niet anders omdat Urk draait om het vissersleven. Vissers die vroeger op de Zuiderzee viste en nu al jaren op de Noordzee. En daar kan het goed spoken. Zoals vroeger ook op die binnenzee van ons.
Urk blijkt ook nog eens vol te staan met allemaal kerken. En op zondag doet men niet veel want dat zo god zowel gewild hebben.

En ja het boek trok aan mij maar uitgelezen heb ik het niet omdat er een titel langskwam van een andere auteur die mijn nieuwsgierigheid trok. Meer dan de gelovige vissende mens van Urk.

Auteur: Matthias M.R. Declercq | ISBN 9789463810265  | Paperback, 328 pagina’s | Uitgever: Podium Uitgeverij | Verschijningsdatum oktober 2020

Eternal

terwijl ik dus eigenlijk het boek over voormalig eiland Urk aan het lezen was verscheen er een ander boek dat mijn aandacht trok, De auteur van dit boek schrijft namelijk meestal boeken over de klanten van morgen, de toekomst van klantenservices e,d.

Een roman van Steven van Belleghem daar kon ik Urk wel links voor laten liggen. Ik kreeg waar voor mijn geld. Het was lang geleden dat ik een boek bijna niet naast mij neer kon leggen of al weer uitkeek naar het moment dat ik verder kon lezen.

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2041 en neemt ons mee naar een wereld waar Artificial Intelligence de normaalste zaak van de wereld is geworden. En een bepaald bedrijf vanuit AI een nieuwe technologie heeft ontwikkeld waardoor mensen niet meer ziek hoeven te worden door iets aan de hersenen te koppelen dat processen opgang brengt. Maar wat als deze technologie in verkeerde handen terecht komt? Is de wereld dan nog wel veilig?

De snelheid van het boek zuigt je mee naar die tijd die wij toekomst noemen. Zonder dat je verdwaald raakt in een echte andere tijd. Er zitten genoeg handvaten in het boek die ervoor zorgen dat het niet een ongelovige bende gaat worden.

Nu maar wachten op de film en een nieuw boek van Steven van Belleghem.

Steven van Belleghem | ISBN 9789022337387| Paperback, 320 pagina’s | Uitgever: Manteau | Verschijningsdatum november 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll UpScroll Up