Voor u gelezen .. Oktober

Sinds mijn verhuizing naar het prachtige – maar vooral stille – dorp Heeze lees ik weer heel veel. Dat doet die stilte met mij. Elke maand belicht ik de boeken die de revue zijn gepasseerd en zijn blijven hangen. Maar toen sloop corona dan ook daadwerkelijk mijn leven in. Zodoende dat mijn vrouw en ik beide plat lagen met dit akelige virus en dan is er ook voor het boek geen plaats, toch heb ik in oktober wel gelezen:

In oktober beklijfde er niet zoveel boeken. Er was echter een exemplaar die echt bleef hangen. Dit kwam ook nog eens door een uitzending van het programma: “De Vooravond’ van 6 oktober. In dat programma verscheen het Nederlands Blazers Ensemble – een orkest dat ik heel hoog heb zitten – samen met de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert. Deze man droeg eigen werk voor tussen de mooie klanken van het ensemble door.

Fragment

Geen antwoorden

Gelukkig is er voor mij – en vele andere – ook een boekje verschenen van de teksten van Bart Moeyaert. Overigens met prachtige illustraties van Peter van den Ende.
En hoe omschrijf je een dergelijk kleinoot? Is het een eigen interpretatie van het scheppingsverhaal, is het cabaret of hoogdravende literatuur?
Laat ik zeggen dat het mysterieus is en dat je het zeker niet moet lezen als je super Christelijk bent. Maar ach het geloof hangt bij mij al jaren aan een kapstok te zwieren en alleen de tradities en sommige facetten van het geloof beklijven genoeg om dat wat was nog bij mij te houden.

Het verhaal van Moeyaerts – geschreven voor het Nederlands Blazers Ensemble – is zijn interpretatie, zijn knipoog en misschien zelfs zijn middelvinger naar het al oude verhaal. En omdat ik het lees is het ook mijn knipoog en misschien ook wel mijn middelvinger naar het verhaal.
Bovenal is het in deze donkere tijden verfrissend, humoristisch en een tikkeltje VPRO (manier van kijken op het leven zoals de programmamakers van die omroep altijd doen). Ik zou zeggen: “Koop het, lees het en laat het zwerven’.

Heb je geen zin om te lezen dan is misschien een podcast iets voor jou, bijvoorbeeld Nadenkstof.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll UpScroll Up